Psychologická poradna online

Zaludecni problemy

Bara (10. 03. 2014)

Dobry den, jiz nekolik let me trapi zaludecni problemy. Je mi na zvraceni a ani nemuzu vstat z postele. Vzdy se tyhle problemy objevi, kdyz me ceka nejaky dulezity test(stuji na gymnaziu) a ted, kdyz se blizi maturita, je to jeste horsi. Dokonce i nekolik dni nechodim do skoly, kvuli tomu, jak mi je spatne. Myslite, ze to je zpusobeno psychickymi problemy? Pomohla by antidepresiva, kvuli zvladani stresu? Dekuji za odpoved.

RE: Zaludecni problemy

Mgr. Miroslava Pešlová (13. 03. 2014)

 

Dobrý večer,

děkuji za Váš dotaz, omlouvám se za opožděné reagování, byla jsem mimo online poradnu.

Je velmi časté, že člověka trápí představa zkouškové situace, že mívá i doprovodné, somatické projevy stresu v rámci zátěže ( bolesti břicha, pocení atd. ) ; tedy v situacích, kdy je něj kladen výkon.

Situace zkoušky představuje zátěž, na kterou každý reaguje jinak. Pro někoho vyvolává výzvu ke zvládnutí situace, někoho strach "paralyzuje" a situaci zvládá obtížněji. Samotná maturitní zkouška svou kvantitou představuji jistě zátěž značnou.

Ptáte se, zda je zvládání zkouškové situace způsobeno psychickými problémy. Na vnímání a prožívání zátěže se jistě podepisuje aktuální stav člověka. V případě, že má starosti, prochází zátěžovým obdobím ( např. vývojové období, ve kterém se Vy pohybujete, jistě náročné je ), něco se děje v rodině, velké změny atd., je vnímání zátěžové situace výraznější. Často se pak stává, že se člověk obávané situace začíná stranit, vyhýbá se jí, ale napětí a strach ze situace neklesají, dochází ke zvýšení obav ze zátěžové situace. Vždy je potřeba zjistit konkrétně, čeho se člověk obává, s čím je strach spojený a s čím souvisí, což probíhá v rámci terapeutické situace. Ptáte se na možnosti medikamentózní léčby. Léčba medikamenty řeší aktuální stresující situaci, nebo dlouhodobou neměnící se úzkost, ale většinou jako paralelní léčba k léčbě psychoterapeutické, která je při těchto obtížích žádoucí. Vhodnost medikamentózní léčby posuzuje psychiatr, který ji předepisuje. Strach ze zkouškové situace snižuje rozčleňování úkolů, aktivní přístup k učení, které je prokládáno oddechovým časem, neodkládáním povinností, pravidelným režimem v rámci jídla, dostatečným spánkem.

Jistě by bylo vhodné, abyste o svém prožívání mluvila se svými rodiči, blízkými a dojednala si odbornou pomoc.

Na Vaší cestě Vám přeji jen dobré.

 



Klinický psycholog Mgr. Miroslava Pešlová
Oldřichova 49
128 00 Praha 2

Tel.: +420 603 420 799
E-mail: mirkapesl@seznam.cz
 
Miroslava Pešlová - ZnamyLekar.cz
O MNĚ | SLUŽBY | CENÍK | PORADNA | ČASTÉ DOTAZY | BLOG | KONTAKT
Mapa stránek | © 2013 Vytvořilo 4WORKS Solutions s.r.o.