Psychologická poradna online

úzkost

anonym (14. 04. 2014)

Dobrý den, Mohu se na Vás obrátit,před 4 měsíci jsem se vrátila po 4 letech ze zahraničí a přestěhovala jsem se do nového města za přítelem. Po návratu jsem chtěla začit podnikat,nebo si najit práci. Myšlenky jak a v čem podnikat se mi pořad honí hlavou a stále nad vším přemyšlim,ale nedokážu se "zastavit" a nějak začít takže zůstava jen u myšlenek.Taky si uvědomují že jsem v novém městě bez přátel a ti původni už taky mají své životy,které se za ty 4 roky posunuly dál co jsem nebyla v CR a vztahy ochladly..Co se týče vztahu s přítelem tak z mé strany došlo k úplne ztrátě libida a nemám chuť na nic což vztahu nepomáha.Mé myšlenky se stále točí okolo prace co dělat a začlenit se do běžné společnosti. Měla jsem pocit že to nebude složit3,ale čím déle jsem bez práce tím jsem zoufalejši. Mám pocit, že se mě hlavou stále honí hromada myšlenek nápadů,ale nedokážu se pro nic rozhodnout a jít jedním směrem,jsem bez životního cíle a plácam to jak to jde..

RE: úzkost

Mgr. Miroslava Pešlová (22. 04. 2014)

 

Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz. Dovedu si představit, že velká změna, kterou procházíte, s sebou přínáší mnoho emocí, otázek a potřeby co nejdříve si život uspořádat.

Píšete, že jste se přestěhovala po několikaletém pobytu v zahraničí zpátky, že zažívate pocit ochlazení vztahů, žijete nyní ve městě, kde nemáte přátelé. Máte plány, jak byste dál chtěla pracovat, podnikat; Vaše myslenky se soustředí jen na plánování práce, cítíte, že je nemůžete zastavit, rozhodnout se.

Přestěhování se představuje značnou zátěž, člověk se musí adaptovat na nové místo, najít si práci. Tyto faktory se podílí na prožívání člověka, kdy člověk může zažívat úzkost, obavu ze zvládnutí nové situace, ze začlenění. V této době je jistě velmi potřebná podpora nejbližších a přátel. Píšete, že vztahy ochladly, ale jistě se dá navázat a snažit se vztah s blízkými obnovovat a podporovat. Nové kontakty jistě budete také postupně nalézat. Nepíšete, zda jste v kontaktu se svou rodinou, jistě by bylo dobré, když by bylo možné kontakt podporovat. Píšete, že máte mnoho pracovních plánů a že se nemůžete rozhodnout. Změna (nové bydliště a potřeba sžít se co nejdříve) a rovněž potřeba práce – mohou vytvářet velký tlak na člověka, který zúzkostňuje, člověk má pocit, že se nemůže rozhodnout, může zažívat i existenční obavy z budoucnosti, otázky smyslu. Asi by bylo dobré, když byste se zaregistrovala na ÚP a hledala jakoukoliv práci, je důležitá právě aktivita. Začátky nebývají vždy takové, jaké bychom si přáli, ale je třeba začít pracovat. Možná, že Vám i nabídnou rekvalifikační kurz, nebo jiné možnosti. Nastartování aktivity je skutečně velmi potřebné. Dále by bylo dobré, abyste si členila den, měla pravidelný spánek, stravování, aktivitu, procházku, kontakt s blízkými. Zároveň by bylo dobré, abyste se snažila nacházet a dělat věci, které Vás baví, těší. Píšete, že Vás zaměstnávají Vaše myšlenky, obavy, nejevíte zájem o intimitu s přítelem – což je pravděpodobně přirozený důsledek Vašeho současného prožívání. Právě vzhledem k Vašemu prožívání a k "nastartování se" by stálo za zvážení, když byste mohla využít konzultaci v psychiatrické ambulanci. Psychiatr by posoudil vhodnost farmakologické léčby, která by Vám teď mohla pomoci. Mohla byste i zvážit možnost terapie, kde by byl prostor pro Vaše témata.

Na Vaší cestě Vám přeji jen dobré.



 



Klinický psycholog Mgr. Miroslava Pešlová
Oldřichova 49
128 00 Praha 2

Tel.: +420 603 420 799
E-mail: mirkapesl@seznam.cz
 
Miroslava Pešlová - ZnamyLekar.cz
O MNĚ | SLUŽBY | CENÍK | PORADNA | ČASTÉ DOTAZY | BLOG | KONTAKT
Mapa stránek | © 2013 Vytvořilo 4WORKS Solutions s.r.o.