Psychologická poradna online

Smrt dítěte

Hanka (09. 07. 2014)

Dobrý den,chci se zeptat,jak pomoci mojí sestře,které před pár dny náhle zemřela 21 letá dcera.Vím,že se s tim nikdy nesrovná,milovala ji.Nyníje na samém dně,nejí,nespí,pláče,klepe se...odmítá lékaře,ale já si myslím,že to bez lékaře nezvládne a zkolabuje.Mám o ní strach.Prosím o radu,děkuji.Okres DC

RE: Smrt dítěte

Mgr. Miroslava Pešlová (21. 08. 2014)

Dobrý den,



děkuji za Váš dotaz, zároveň se omlouvám za opožděné reagování. Byla jsem dlouhodobě mimo online poradnu.



Dovedu si představit, že si děláte velké starosti o svou sestru, která se nachází ve velmi náročné životní situaci.



V situaci takto bolestné, kdy člověk není schopen "nic", nezvládá běžný den, nejí, nespí, jen leží, tak bývá velmi vhodné využít farmakoterapeutickou léčbu, která napomáhá v nastartování zvládnutí dne. Tedy absolvovat konzultaci v psychiatrické ambulanci, nezřídka  v takové situace předepisuje farmakologickou léčbu i praktický lékař. Je to běh na "dlouhou trať", neboť člověk při úmrtí blízkého člověka prochází řadou fází, které mohou trvat různě dlouhou dobru ( záleží na osobnosti člověka ). Někdy bývá nápomocná i literatura o truchlení ( Naděžda Kubíčková ), která je dostupná na trhu. Člověk potřebuje projít rituálem rozloučení se zesnulým. Někdy se okolí obává stýkat s člověkem, který je v obdobné situaci, obává se s ním mluvit o smrti, o zesnulém, může mít i "nároky na čas truchlení" – ve smyslu, že už uplynulo dosti ( dle nich ) času a je třeba hned žít a nemyslet na minulost – toto jednání riutál rozloučení nepodporuje.



Terapeut může být člověku v tomto období velmi nápomocný, neboť jej může provázet jednotlivými obdobími a postupně posunovat směrem ke zvládání těžkého, zvládání dne.



Na Vaší cestě Vám přeji jen dobré.



Klinický psycholog Mgr. Miroslava Pešlová
Oldřichova 49
128 00 Praha 2

Tel.: +420 603 420 799
E-mail: mirkapesl@seznam.cz
 
Miroslava Pešlová - ZnamyLekar.cz
O MNĚ | SLUŽBY | CENÍK | PORADNA | ČASTÉ DOTAZY | BLOG | KONTAKT
Mapa stránek | © 2013 Vytvořilo 4WORKS Solutions s.r.o.