Psychologická poradna online

Pomoc

anonym (31. 07. 2014)

Pomoc, mám 14 a strašne závidim kamarátom na ich hry a tak. a otec mi raz pridal peniaze na hry a odvtedy mu berem peniaze(cez paypal)ubral som už 50E a neviem ako s tým prestať. Pomoc

RE: Pomoc

Mgr. Miroslava Pešlová (09. 10. 2014)

Ahoj,



děkuji Ti za dotaz, zároveň se omlouvám za opožděné reagování. Byla jsem dlouhodobě mimo online poradnu.



Píšeš, že závidíš kamarádům jejich hry a že bereš tátovi peníze. Svůj dotaz si nazval jako volání o pomoc, takže vnímáš, že to, co děláš – kradení peněz, je chování, kterým překračuješ hranice. Píšeš, že nevíš, jak s kradením přestat. Možná, že sis mohl uvědomit, že tím, že bereš další a další peníze, že by sis mohl začít uvědomovat strach, kam až bys "mohl zajít" ve svém chování a je dobře, že hledáš odpověď a chceš své chování zastavit. Bylo by dobré, kdybys peníze přestal krást a rozhodl se "teď už nebudu krást". Poněvadž krádeží narušuješ důvěru mezi Vámi. Bylo by dobré, abys tátovi řekl o svém chování a abys mu mohl navrhnout, že dluh, který jsi udělal, postupně splatíš ( předpokládám, že dostáváš kapesné ) - formou splátek, nebo služeb ( práce, které jsou nad rámec Tvých povinností doma – např.umýt auto atd. ). Otevřeným sdělením a "postavením se přímo" k celé záležitosti můžeš tátovi dát najevo, že přebíráš odpovědnost za krádeže a že chceš něco udělat "pro nápravu". Nesdělení informací a "provozování tajností" skutečně vedou k narušení atmosféry doma a podporují to, že by ses necítil dobře.



Když píšeš o hře, myslím si, že je určitě možné si od kamarádů některou hru zapůjčit, postuně si naspořit. Rovněž si myslím, že by bylo fajn se věnovat i jiným věcem, které máš rád a které Tě těší.



Rovněž bývá dobré, když se o potížích a starostech může hovořit s odborníkem – psychologem, který může napomoci v jejich zvládání.



Přeji Ti, ať se Ti daří.





Klinický psycholog Mgr. Miroslava Pešlová
Oldřichova 49
128 00 Praha 2

Tel.: +420 603 420 799
E-mail: mirkapesl@seznam.cz
 
Miroslava Pešlová - ZnamyLekar.cz
O MNĚ | SLUŽBY | CENÍK | PORADNA | ČASTÉ DOTAZY | BLOG | KONTAKT
Mapa stránek | © 2013 Vytvořilo 4WORKS Solutions s.r.o.