Psychologická poradna online

otázka

Mirka (24. 02. 2014)

Dobrý den. Prosím dokážete mi poradit? jsem za svého muže provdaná 12 let. Odstěhovala jsem se za ním přez celou republiku,doma jsem nechala 3 již dospělé děti které mají už svůj život.Manžel byl a stále je na mě velice hodný,když jsem se za něho provdala,skoro automaticky na sebe převzal veškerou péči a starost o finance. Vždycky říkal,všechno dělám jen pro tebe,ty si zasloužíš se mít dobře a peněz máme pořád dost. Kdykoliv jsem chtěla peníze,vždy mi je dal,ale dnes po dvanácti letech vlastně ani nevím jak se platí inkaso a kam jdou veškeré naše peníze. Vše platí přez internetové bankovnictví a tomu ,přiznám se moc nerozumím.Pořád se pořizovalo něco nového,jednou to byl nábytek,podruhé se rekonstruoval byt,poté zas bylo potřeba nové auto.Na moje připomínky odpovídal,nestarej se všechno zvládáme.Nemohlo to dopadnout jinak,dostali jsme se do dluhové pasti a byli jsme nuceni požádat o oddlužení a přez moje obavy nám jej soud povolil.Ale já celou situaci velice špatně zvládám psychycky,přestalo mi chutnat jíst,nemohu spát. Ale to co je pro mě neméně důležité a s čím si nevím rady. Minulý týden jsem hledala recept v pc a při zcela běžném otevření nové záložky na mě hledělo několik okének Zrzečka,miláček atd. a když jsem se ho zeptala co to má znamenat vcelku hned mi řekl,že se všemi udržuje po internetu erotickou konverzaci. Nikdy se prý neviděli a dělá to prý jen z nudy a z recese, ale já jsem na zhroucení,moc jsem mu věřila a myslela jsem že je naše soužití naprosto bezproblémové i co se sexuální otázky týká.Moje první manželství nedopadlo nejlíp a můj nynější manžel pro mě představoval jistotu.Možná to vzhledem k tomu jak se cítím vidím jinak,ale mám pocit,že mě zradil a přez to vše co mi říká se bojím mu uvěřit,že mě miluje a nechce mě ztratit. A tak se celé dny a noci trápím a stále jen brečím. Ukážete mi prosím jiný pohled na celou situaci? Moc děkuji za odpověď

RE: otázka

Mgr. Miroslava Pešlová (25. 02. 2014)

Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz. Je to jistě náročná doba pro Vás.

Píšete, že díky tomu, že jste se nezaobírala finančními záležitostmi a rozpočtem pro domácnost a že manžel převzal veškerou aktivitu na sebe, se nyní v této záležitost neorientujete, zažíváte pocit, že to jde mimo Vás. Zároveň píšete, že jste narazila na erotickou konverzaci manžela s jinými ženami. Prožíváte pocity zklamání a zrady; náročné období se odráží i na Vašem spánku a na chuti k jídlu.

Jistě je pro Vás situace dluhu velkým překvapením. Dnešní možnost vypůjčit si i velkou částku peněz, představuje velké riziko. Mnozí lidí ve vidině okamžitého nabytí financí, neuvažují nad svými reálnými možnostmi splácet, často řeší dluh dalším zadlužením a dostávají se do bludného kruhu dluhů. Důvody bývají různé: žít na "určité úrovni", ale nad mé skutečné možnosti, která může zahrnovat - časté dovolené, kupování nových věcí atd. Často tato situace vzniká, když oba partneři neakceptují reálnou situaci, na které by se domlouvali a ze které by vyvozovali závěry, jak naložit s finančním rozpočtem rodiny na měsíc. Pak tedy finance řídí jen jeden, druhý se nechá "uklidnit", že je vše v pořádku a o běžné finanční potíže se nestará. Píši běžné, poněvadž většina rodin se s otázkou finančních změn, obtíží zaobírá, situaci mění dle potřeby, řeší. Pak ve chvíli, kdy se objeví dluh, často partner, který se o situaci nestaral, zjistí, že je potřeba se starat. Začíná být aktivní. To je jiný úhel pohledu, o který si píšete a který Vám nabízím. Abyste se začala o záležitost starat, abyste věděla, kolik je financí doma, co se kupuje, kolik je potřeba na měsíc na domácnost atd. Když se cítíte nekompetentní v oblastech internetevého bankovnictví, zkuste poprosit blízkého o vysvětlení, popřípadě se vzdělávat v rámci kurzu; jistě jsou nejrůznější možnosti. Aktivita je potřebná pro to, abyste přestala mít pocit, že jdou věci mimo Vás, ale mohla jste jim rozumět.

Píšete, že manžel pro Vás představoval jistotu a že cítíte ohrožení, pocit zrady z nalezení erotické korespondence. Možná, že skutečně tato forma erotického laškování je nevinná, ale dovedu si představit, že se díky tomu velmi trápíte. Píšete, že nyní se jedná o Vaše druhé manželství. Nevím, zda při rozpadu prvního manželství sehrála úlohu nevěra - tedy jiný partner. Píši to, poněvadž si své zkušenosti neseme a máme určitá očekávání, která přenášíme na druhého (např. "očekávám jistotu, poněvadž jsem zažila velmi nejistý čas") , což ale v "nezpracované formě zkušenosti z předchozího vztahu" poznamenává nový vztah a my událostem přisuzujeme jiný význam. Myslím si, že by pro Vás bylo užitečné, abyste zvážila terapeutickou pomoc, kde by se naskýtal prostor pro tato témata.

V případě, že máte zájem, mohu Vám nabídnout termín konzultace. Na Vaší cestě Vám přeji jen dobré.

 



Klinický psycholog Mgr. Miroslava Pešlová
Oldřichova 49
128 00 Praha 2

Tel.: +420 603 420 799
E-mail: mirkapesl@seznam.cz
 
Miroslava Pešlová - ZnamyLekar.cz
O MNĚ | SLUŽBY | CENÍK | PORADNA | ČASTÉ DOTAZY | BLOG | KONTAKT
Mapa stránek | © 2013 Vytvořilo 4WORKS Solutions s.r.o.