Psychologická poradna online

nevěra a rakovina

vanda (09. 04. 2014)

Dobrý den, prosím o radu. Před týdnem jsem manželovi přišla na nevěru trvající 5 měsíců. Jsme spolu 25 let a máme dvě dcery. Naše manželství bylo dosud bezproblémové (to tvrdí i on) říká, že mě má rád, sex je bez problémů, nehádáme se. Velký problém je v tom, že před 3 měsíci mi zjistili rakovinu prsu. Byla jsem na operaci a odebrali mi jedno prso, teď chodím na ozařování. Nádor byl poměrně velký, 7 x 8 cm i když neinvazivní. Manžel tvrdil, že se nemusím bát, že se o mě postará a že mu vůbec nevadí, jak vypadám i nadále máme spolu sex. Z mailové korespondence manžela s jeho milenkou jsem pochopila, že ona si chce najít byt (je dosud vdaná a přibližně stejně stará jako já, má také dvě děti) a začít nový život (patrně s mým mužem). Muž jí odpověděl že jí s hledáním bytu pomůže, že si dovede představit život s ní a jestli na něj počká (to asi myslel, až jak to se mnou dopadne). Když jsem se ho na to zeptala jeho prvotní reakce byla, že se do ní zblbnul a nic ukončovat nechce i když mě má rád., což bohužel slyšela i naše dcera. Po několika dnech manžel přišel s tím, že nás opustit nedokáže a že se s ní rozejde ať mu dám trochu času. Nevím teď co mám dělat.Dcery si myslí, že by měl odejít (ignorují ho a vůbec se s ním nebaví) a že bych měla i já začít nový život. Ať se nebojím, že se o mě postarají. Mám strach jak to finančně utáhnu, nevím jak dlouho ještě léčení potrvá, také nechci házet všechny starosti na ně, pokud by se moje léčení nevyvíjelo dobře. Manžela mám ráda, ale to jak se zachoval v mojí zatím nejtěžší situaci mu nějak nedokážu odpustit a navíc mu nevěřím. Na léčení mi říkají, že mám být v pohodě a myslet jen na sebe, ale teď mi to nejde. Nikomu jsem to neřekla z příbuzných a známých protože se stydím za to, že nás tak hodil přes palubu (celých těch 25 let by vyměnil za čtyřměsíční známost). Myslím, že je do ní stále zamilovaný a rozhodl se zůstat s námi protože by ho všichni nejspíš odsoudili (i když on tvrdí, že mu na mě záleží) a taky se bojí, že by přišel o dcery. On teď tvrdí, že po vyléčení infarktu se cítil dobře a že si jen chtěl vyzkoušet jestli by na něj jiné ženy letěly, že je to chlapský pohled, který já nechápu a že to tak dělají všichni chlapi. Že ji až tak dobře nezná a neví jestli by to soužití s ní bylo to správné a že když teď odejde, tak ztratí možnost se vrátit. Za dobu našeho 25letého manželství mi předtím byl nevěrný jenom jednou (aspoň to tak on tvrdí) a to byl alkoholový úlet, bohužel mi to prozradila naše společná kamarádka, tohle bylo před 7 lety a překonali jsme to i když to trvalo dost dlouho. Stále mi z toho vychází, že mu ve skutečnosti na mě nezáleží a také nevím zda se na něj mohu v budoucnu spolehnout.

RE: nevěra a rakovina

Mgr. Miroslava Pešlová (17. 04. 2014)

Dobrý večer,

děkuji za Váš dotaz. Dovedu si představit, že zažíváte těžké období.

Situace léčby obecně je velmi náročný proces, do kterého patří nejen čas, který je potřebný ke zpracování informace o svém zdravotním stavu, ale rovněž i doba, kdy se člověk učí vypořádávat se změnou. Tato doba je jistě náročná i pro nejbližší. Často mohou člověku dopomoci skupinové setkávání s lidmi, kteří mají obdobnou zkušenost a kteří mohou mnohé říci o svém způsobu zpracovávání a vyrovnávání se se svou situací. Obraťte se na svého ošetřujícího lékaře, který by Vám měl dát informace i v této záležitosti.

Píšete, že Váš manžel má mimomanželský vztah. Váš vztah nechce ukončit. Je velmi časté, že mimomanželský vztah, který vypovídá o krizi vztahu manželského, bývá důsledkem obtíží, neshod, problémů ve vztahu manželském. Většinou je zažívají v nějaké míře oba manželé. Mohou být ve vědomé úrovni člověka – člověk si uvědomuje některé aspekty vztahu, které ho trápí, nebo si neuvědomuje kokrétnější věci, které ho tíží. Vnímá jen napětí, nespokojenost a někdy situaci řeší způsobem, že naváže mimomanželský vztah.

Píšete, že jste již zažili situaci nevěry a že jste období překonali. Je potřeba přemýšlet, co Vám tenkrát pomohlo, jestli by se něco dalo využít i v současné situaci. Pravděpodobně jste nevyužili možnost párové terapie, která se zde nabízí. Terapie je vhodná právě pro zpracovávání aktuální krize, bolestných témat a napomáhá k uvědomění si své "vlastní cesty", své pozice ve stádiu rozhodování, znovuobjevení svých zdrojů, potřeb a možností. Párová terapie má smysl, jestliže partner, který má mimopartnerský vztah, dává dosavadnímu vztahu ještě šanci, oklamaný partner musí být ochoten přestat svůj protějšek morálně odsuzovat, podvádějící partner by měl být ochoten omezit své kontakty s třetí osobou natolik, aby to pro partnera nebylo nesnesitelné – jsou různé možnosti (dohodnutí partnerů na dočasném bydlení každý jinde, je možné vzdát se dočasně či předběžně mimopartnerského vztahu nebo jej omezit).

Na Vaší cestě Vám přeji jen dobré.





Klinický psycholog Mgr. Miroslava Pešlová
Oldřichova 49
128 00 Praha 2

Tel.: +420 603 420 799
E-mail: mirkapesl@seznam.cz
 
Miroslava Pešlová - ZnamyLekar.cz
O MNĚ | SLUŽBY | CENÍK | PORADNA | ČASTÉ DOTAZY | BLOG | KONTAKT
Mapa stránek | © 2013 Vytvořilo 4WORKS Solutions s.r.o.