Psychologická poradna online

Nedokážu cítit

Đee (23. 07. 2014)

Mám problém. Nedokážu vyjádřit radost. Například jsem dostala k Vánocům počítač a nedokázala jsem se radovat. Rodina si poté myslela, že nemám radost. Připisovala jsem to tomu, že jsem byla prostě překvapená. A to je pravda, byla jsem. Jenže se to opakuje. Nedokážu mít radost z ničeho. Narozeniny a ani dárky, překvapení, přátelská slova pro mě nic neznamenají, nemám pravé přátele. Když mě někdo chce urazit, necítím...nic. Jako by mi bylo všechno jedno. Ale není. Co mám dělat?

RE: Nedokážu cítit

Mgr. Miroslava Pešlová (09. 09. 2014)

Dobrý den,



děkuji za Váš dotaz, zároveň se omlouvám za opožděné reagování. Byla jsem dlouhodobě mimo online poradnu.



Popisujete, že okolí Vám dává najevo, že nevyjadřujete své emoce v nejrůznějších situacích a máte zato, že situace neprožíváte. Píšete, že působíte, že je "Vám vše jedno", sdělujete, že tomu tak není a působí Vám to starosti.



Nerozumím přesně tomu, co Vám činí starosti. Zda to, že okolí se vyjadřuje, že něco neprožíváte ( je docela možné, že očekávají např. ocenění za dárek, překvapení a tím, že reakce od Vás nepřichází taková, jakou by čekali, může je to mrzet ), nebo to, že byste chtěla vyjadřovat emoce jiným způsobem, nebo možná to, že to, co dostáváte (dárek atd. ) Vám nečiní až takovou radost, poněvadž byste si např.přála něco jiného - něco Vám může chybět ( přátelství ). Je docela možné, že Vaše starosti se mohou týkat všech uvedených možností, možná, že jsou zde i další možnosti, které ovšem nelze díky krátkému popisu mejlu rozpoznat a které by jistě vyžadovaly rozhovor.



Reagování na podněty, situace bývá různé, někteří reagují výrazněji, někteří méně výrazně. Porozumět tomu, že někdo nereaguje tak, jak já sám předpokládám, nebo očekávám, nebo znám, není úplně jednoduché, mnohdy se učíme rozumět reagování druhých stále. Rovněž se učíme uvědomovat si, jak se naše prožívání odráží na našem chování a vztahování se k druhým ( často nás to učí ostatní, poněvadž nějak na nás reagují ). Velmi nápomocná je v tomto směru terapie, která podporuje uvědomování si souvislostí, ktré se mohou podílet na našich obtížích, podporuje porozumění signálům, které "vysílám" do okolí, podporuje porozumění svým vlastním emocím, podporuje vytváření a upevňování vztahů, sebeprojevení, seberealizaci.



Na Vaší cestě Vám přeji jen dobré.



Klinický psycholog Mgr. Miroslava Pešlová
Oldřichova 49
128 00 Praha 2

Tel.: +420 603 420 799
E-mail: mirkapesl@seznam.cz
 
Miroslava Pešlová - ZnamyLekar.cz
O MNĚ | SLUŽBY | CENÍK | PORADNA | ČASTÉ DOTAZY | BLOG | KONTAKT
Mapa stránek | © 2013 Vytvořilo 4WORKS Solutions s.r.o.