Psychologická poradna online

Jak dál?

Klára (26. 05. 2014)

Dobrý den! Už nějaký čas přemýšlím o vyhledání odborné pomoci, ale když jsem dnes narazila na Vaši online poradnu, rozhodla jsem se pro první krok, ač ne příliš osobní. Nemůžu asi ani říct, že jsem se dostala do tíživé situace, ale stalo se toho moc a všechno se uvnitř mele a zkrátka, jak název napovídá, nevím jak z toho ven. Není to ani měsíc, co mi zemřel otec. Bylo mu teprve 54 let a i když byl nemocný,jeho smrt byla náhlá a o to bolestnější. Co bolí ale víc, že člověk, kterého jsem si vzala, abychom spolu sdíleli dobré i zlé, mi ani trochu nebyl oporou. Hrozně mě zklamal. Za co jsem mu opravdu moc vděčná, je fakt, že se postaral o naše děti a já mohla být s mamkou a sourozenci, ale neustále mi skáče dohlavy, že to by mělo být přeci samozřejmé v takové situaci a když se zamyslím nad tím, že mi tam bylo lépe než doma s ním, je mi smutno ještě víc. Nehledě na to, že už mi stihl celé hlídání v mést do tváře. Potřebuje posekat zahradu u rodičů a on je přeci taky pohlídal když jsem potřebovala. Bože, vždyť jsou to i jeho děti a jetli je pohlídal všehovšudy čtyři dny,Já to dělám čtyři roky den co den. A srovnávat sekání zahrady se smrtí rodiče? A o pohřbu ani nemluvě. Věděla jsem, že to ponese špatně, ale vím, že kdyby se to stalo jemu, bude mi taky na nic, ale podpořím ho, zatím co on se sebral a odešel. Prý vybrečet se pryč, ale já ho tolik potřebovala. A zatím mě tam místo něho drželi za ruku "uplně cizí lidi". Nevim, asi už to je špička ledovce, doufám v to, protože by to znamenalo, že nic horšího už nebude, ale dostala jsem se asi až do nějaké krize, nevím zda osobní nebo manželské nebo co to vlastně je, ale jeho promiň mi teď nějak nestačí. Nepopírám, že už se na mě podepsaly roky strávené doma. Problém asi nemála žen, péče o děti, o domásnost a žádné uznání oklí. Ničemu určitě nepomůže ani fakt, že když vypukne nějaká "velká" hádka(hluk u nás je, ale talíře nikdy nelétaly) neudržim se dlouho a začnu brečet. A to ho popudí ještě víc. Jenže já taky nechci brečet, ale začne to prostě samo. Zkrátka dostala jsem se téď do stavu, že mě všechno uvniř zžírá a zároveň je mi to jedno. Nevím, jestli tu jsem, protože tu chci být a nebo jen nechci být rozvedená a ta co vzala děti a odešla. Nečekám, že bude všechno takové jako na začátku, nejsem blázen. jsem realista, ale taky romantik a chtěla bych, když ne ideálně, tak alespoň normálně fungující vztah. Mám ho ráda, ale je to pro mě čím dál tím náročnější.Myslíte, že i tohle je situace, kdy pomůže čas?

RE: Jak dál?

Mgr. Miroslava Pešlová (03. 06. 2014)

Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz. Prožíváte teď jistě náročný čas.

Situace úmrtí rodiče patří k náročným, vývojovým úkolům života člověka. Člověk potřebuje prostor, aby smrt rodiče znovu zařadil do svého života, což vyžaduje určitý čas. Ne vždy jsou blízcí kolem nás schopni porozumět délce času, ne vždy mají vlastní "možnosti", zvláště tehdy, když jsou kolem povinnosti a závazky, které je nutí k zvládání běžných dnů a potřebují partnera, aby pomohl a mohl se navrátit ke svému fungování. Pak je člověk skutečně veden k tomu, aby si svou bolest a svůj čas, který potřebuje, mohl vytvořit spolu s terapeutem v rámci terapeutické situace. Sama sdělujete, že manžel Vám vyšel vstříc, přemýšlíte, zda je jeho chování samozřejmé, pak Vám musím napsat, že není. Píšete, že Vám bylo s maminkou a sourozenci lépe než doma, což je přirozené v rámci situace, ve které se nacházíte. Neboť jste se sourozenci a s maminkou mohla sdílet společné v rámci pohřbu Vašeho tatínka, což nyní jistě potřebujete. Dále píšete, že jste citlivější, dáváte si souvislost i s mateřskou dovolenou. Velmi podobné pocity zažívá většina maminek. Rovněž jsou přirozené pocity nespokojenosti ve vztahu, se sebou sama. Výchova je totiž velmi náročný úkol, díky kterému často zjišťujeme, jaké vlastně máme způsoby zvládání situací, dovídáme se o sobě i to, co jsme si nemysleli, setkáváme se s vlastní zlobou a mnohými jinými negativními emocemi. Což je dosti náročné. Vztah nás rovněž vede k neustálé hledání cesty, jak se sebou vycházet, což je mnohdy těžké, neboť tím, jak děti rostou a mění se okolnosti, mění se potřeby jejich i naše.

Doporučuji Vám, abyste zvážila možnost terapie v rámci provázení Vaší situací, zároveň Vám doporučuji literaturu dostupnou na trhu ( předpokládám, že se jmenuje Truchlení od Naděždy Kubíčkové ), nebo jinou literaturu, která se tématicky Váže k Vaší situaci a která by Vám rovněž mohla být nápomocná.

Na Vaší cestě Vám přeji jen dobré.



Klinický psycholog Mgr. Miroslava Pešlová
Oldřichova 49
128 00 Praha 2

Tel.: +420 603 420 799
E-mail: mirkapesl@seznam.cz
 
Miroslava Pešlová - ZnamyLekar.cz
O MNĚ | SLUŽBY | CENÍK | PORADNA | ČASTÉ DOTAZY | BLOG | KONTAKT
Mapa stránek | © 2013 Vytvořilo 4WORKS Solutions s.r.o.